Kako obvarovati redke sobne rastline v zimskih razmerah

Zima prihaja! Letni čas, poln izzivov za ljubitelje redkih rastlin. Krajši dnevi in manj dnevne svetlobe, nas hitro transformira v lovce na svetlobne žarke in poznavalce gibanja nebesnih teles. Rastlinarji smo znani po racionalnih odločitvah in nas ni strah drznih ter požrtvovalnih potez. Osebno sem žrtvovala partnerjevo pisarno ob oknu in ga premestila v kot večne teme. Seveda so ukrepi samo začasni, rastline mu ne bodo za vedno prevzele pisarne, ali pač…

Ljubljančani smo neizmerno veseli tistih par sončnih dni, saj je Ljubljana zavita v večno meglo, skozi katero le redko posije sonce. Poleg svetlobe nam veliko težav predstavljajo tudi nizke temperature in suh zrah. Ko zračimo prostore pride do sunkovite razlike v temperaturah in padca vlage. Vse težave, povezane z zimo so samo izzivi, ki jih z ustrezno pripravo z lahkoto premagamo. Tudi pozimi lahko rastline lepo rastejo in nam še naprej prinašajo veliko veselja.

Merilec osvetljenosti in merilec temperature ter vlage so nujni pripomočki pri vzgoji rastlin
Anthuriumi uživajo v vitrini, kjer so zaščiteni pred nihanji temperature in vlage

Svetloba

Ko so dnevi krajši in sonce s težavo osvetli stanovanje, lahko rastline iz najtemnejših kotičkov naše džungle prestavimo bližje oknu. Ker je sonce šibkejše, je nevarnost, da se rastline opečejo manjša.

Težave z manjšo količino svetlobe lahko rešimo tudi z uporabo svetil. Povsem možno je, da vseh rastlin ne moramo postaviti na svetla mesta, saj so se skozi rastno sezono prekomerno nakopičile.  Rešitev za ta izziv je, da investiramo v luči za rast rastlin. V pomoč nam pride tudi merilec osvetljenosti, saj s tem lažje presodimo, katero mesto je ugodno za rastline in katero ni. Uporaba dodatnih luči pričara lepi ambient, osvetli prostore in s tem tudi izboljša počutje na mračne dni. Tudi čez poletno sezono nam lahko dobro koristijo, saj na takšen način lahko osvetlimo še najtemnejši kotiček. Tudi kopalnice ali hodnike brez oken.

Temperatura in vlaga

Če nam uspe nabrat dovolj veliko količino rastlin, ki pridno rastejo in ozelenjujejo naše prostore imamo izziv zračenja in vlažnosti olajšan, saj bojo kar same poskrbele za visoko vlago in svež zrak. Zagotoviti jim moramo le primerno temperaturo in svetlobo. Pri nižjih temperaturah se metabolizem in rast rastlin upočasni. Optimalne dnevne temperature za vzgojo večine tropskih rastlin so od 20 do 24°C, nočne temperature so lahko nekoliko nižje. Spodnja meja tolerance tropskih rastlin se giblje okoli 15°C.

Verjetno pa moramo na vsake toliko časa odpreti okno. Bolj občutljive vrste rastlin je dobro obvarovati pred prepihom, prostore zračimo pogosteje za krajši čas. Pazimo tudi na toploto radiatorjev in kaminov, da rastline niso v neposredni bližini. V kolikor nam zaradi gretja stanovanja dela težave nižja zračna vlaga se lahko prostore dovlaži z vlažilci. Za stanovanjske prostore je smiselno uporabiti vlažilce z avtomatskih uravnavanjem vlage.

Šotori in vitrine

Idealne pogoje za rast rastlin najlažje vzdržujemo v manjših, zaprtih prostorih. Tropski kotiček si lahko ustvarimo v šotoru za gojenje rastlin, v vitrini, terariju,…. Domišlija naj ne pozna meja! Rastline v zaprtih prostorih lahko razvajamo v idealnih pogojih, saj bodo hitreje in lepše rastle, s tem pa nam bojo prinesle veliko veselja. Pogoje rasti spremljamo z merilcem vlažnosti in temperature, z merilcem svetilnosti pa preverimo, katera mesta bodo primerna za optimalno rast.

  • Svetloba 

 Odvisno od vrst rastlin in oddaljenost od vira svetlobe, tropskim rastlinam bodo ustrezale luči v cenovnem razredu do 100 eur, saj so navajene na podrast in ne rabijo zelo močne svetlobe. Luči so lahko prižgane 12-14 ur dnevno, zagotoviti jim moramo dovolj nočnega spanca.

  • Vlažnost 

 Za vlaženje manjših, zaprtih prostorov lahko uporabimo preproste vlažilce s časovnikom. Prižgemo ga lahko vsak dan ali na par dni, za eno uro ali manj. Na dan zalivanja ne prižigamo vlažilca, saj se bo vlaga dvignila že zaradi zalivanja. 

  • Temperatura 

 Z grelnimi blazinami in lučmi lahko enostavno segrejemo celotni tropski kotiček, okoli 23-24°C je optimalna temperatura za rast večino tropskih rastlin. Ustrezajo jim nižje nočne temperature, zato je lahko grelna blazina ponoči ugasnjena.

  • Zračenje 

 Zaradi visoke vlage so lahko rastline tarče bakterijskih ali glivičnih napadov. Temu se preprosto izognemo z uporabo ventilatorja za notranje kroženje zraka.  Poleg tega pa vsak dan odpremo šotor oziroma vitrino, da dovedemo svež zrak.

Ko si ustvarimo tropski kotiček lahko uživamo ob pogledu na vesele rastline, ki kar eksplodirajo z novo rastjo

Gnojenje in zalivanje

Frekvenca zalivanja in gnojenja je odvisna od pogojev, v katerih biva rastlina. Če imamo v stanovanju pogoje, v katerih bodo rastline zelo veselo rastle, bojo prav tako potrebovale pogosto zalivanje in gnojenje. Če opazimo, da rastline počivajo pa lahko zmanjšamo pogostost zalivanja in gnojenja. Kot vedno – zalijemo takrat, ko se substrat dovolj posuši, da se izognemo gnitju korenin.

Naročanje novih rastlin

Tudi pozimi lahko v svojo zbirko povabimo kakšno novo lepotičko. Tveganja so večja, ampak jih lahko uspešno zmanjšamo s pazljivim ravnanjem in z nakupovanjem pri skrbnih trgovcih.

Pridružite se spremljanju naše zgodbe ali obiščite spletno trgovino!

Shopping Basket