Veselje in bolečina pri uvozu rastlin

Lansko poletje sva se s fantom končno preselila v lastno stanovanje. Da se je vdal v usodo je bila potrebna le pandemija epskih razsežnosti in prisega, da ne bo pretiranega vdiranja v njegov osebni prostor. Seveda sem kot perfektna punca dogovor spoštovala vsaj par tednov, preden sem dobronamerno ozelenila tudi  njegovo pisarno.

Prvič v življenju se mi je pojavila priložnost, da razširim svojo, takrat še skromno, selekcijo rastlin. Severno okno s slabo svetlobo je nadomestil velik, svetel prostor, ki je kar klical po ozelenitvi.

Domačnost stanovanja je eksponentno naraščala z vsako novo rastlino. Sprva osnovne rastline sem precej hitro zamenjala z vedno redkejšimi tropskimi vrstami, ki so me očarale s svojo zanimivo obliko listov in prečudovito variegacijo. Mojo odvisnost od redkih rastlin pa je zapečatila prav Philodendron Florida Beauty, ki je postala obraz mojega podjetja. Predstavlja pa lepoto in veselje, ki ti ga prinese trdo delo in trud, potreben pri uvozu rastlin iz držav tretjega sveta.

uvoz rastlin 3
Prvi pogled na prispele rastline

Lov na redke rastline nas hitro ponese do dobaviteljev iz tropskih držav, ki se ponašajo z izjemno ponudbo najrazličnejših vrst redkih rastlin. Monstera, Philodendron, Anthurium, Syngonium, Hoya in še kaj. Neskončne gojilnice, skrbno vzgajanih rastlin v optimalnih pogojih, vzamejo sapo vsakemu rastlinoljubcu. Ampak tukaj se zgodba komaj prične, saj pripeljat rastlino v Slovenijo ni mačji kašelj. 

Uvoz rastlin v Evropsko Unijo je strogo reguliran in zahteva izpolnitev dodatnih pogojev.  Rastline morajo biti poslane brez zemlje, s fitosanitarnim spričevalom, ob vstopu v Evropsko Unijo pa jih čaka postopek carinjenja in dodaten fitosanitarni pregled. Postopek priprave rastline za pridobitev fitosanitarnega spričevala je zelo intenziven, korenine se morajo dobro očistit, pri čemer pogosto pride do hudih poškodb. Za lažje pošiljanje nekateri dobavitelji rastline še dodatno osušijo, korenine pa ovijejo v vlažen mah. Sploščene in izsušene rastline so nato na tesno stisnjene v škatlo, pripravljene za dolgo pot. Paketi ponavadi potujejo vsaj 3 dni, odvisno od države izvora, dostavne službe ter postopka carinjenja. Paketi pa včasih med potjo zaidejo ali kljub vsem izpoljenim pogojem dlje časa stojijo na carini. V primeru neskladnosti papirjev pa je lahko paket pred vstopom v EU tudi zavrnjen.

uvoz rastlin 1
Čudoviti primerki prispelih Anthurium Crystallinum, Anthurium hybrid, Anthurium Crystallinum x Magnificum, Anthurium Dorayaki
uvoz rastlin 2
Philodendron Gloriosum je prispel v precej slabšem stanju

Čeprav rastline opravijo dolgo in naporno pot, pogosto zgledajo presenetljivo dobro, še posebej kadar prispejo hitro in brez zapletov. Posledice stresa, ki ga doživijo zaradi menjave okolja in poti, se mnogokrat poznajo šele kasneje. Najbolj kritična sta prva dva tedna, nakar lahko zelo dobro ocenimo ali bo rastlino mogoče rehabilitirati. Potrebno je kar nekaj dodatne opreme, saj moramo vsaki rastlinski vrsti zagotoviti primerno visoko vlago,  toploto in svetlobo. Oslabljene rastline sprva usmerijo energijo v razvoj močnih temeljnih korenin. Stare liste pogosto zavržejo, saj se na tej točki še borijo za preživetje. Novo rast lahko ponavadi pričakujemo komaj takrat, ko rastlina razvije stabilen koreninski sistem. S privajanjem na sobne pogoje pričnemo počasi in previdno z mnogo potrpežljivosti.  

Uvoz redkih rastlin nam lahko prinese izjemno veselje. Prvi pogled na dolgo iskano lepotico, uspešna rehabilitacija, nova rast ali cvetoča hoya so trenutki, za katere rastlinoljubci živimo. Seveda pa obstaja tudi temna plat o kateri precej neradi govorimo. Pri odpiranju paketa nas obdaja rahla nemirnost, saj nikoli ne veš kaj te pričaka. Najlepše, najljubše, zdrave in perfektne rastline ali pa masovno rastlinsko grobišče. Situacija se lahko v trenutku spremeni v nočno moro, saj prodajalci le redko ponujajo povračilo kupnine. Vsak dodaten dan na carini je lahko usoden, vsak prevroč ali premrzel dan lahko pomeni katastrofo. Stres pri rastlini se lahko pokaže komaj po par tednih. Vsa investicija v opremo, skrbna nega in pozornost včasih ni dovolj. Uvoz redkih rastlin je  vir največjega veselja prav tako pa tudi velike bolečine.

Pridružite se spremljanju naše zgodbe ali obiščite spletno trgovino!

Shopping Basket