Čarobni svet hoj

Najverjetneje se je vsak že srečal s klasičnimi vrstami hoj, ki so našim babicam kot sobne rastline krasile notranje prostore. Nekaterim so bolj znane pod imenom voščenke, ki izhaja iz voskastega izcedka iz cvetov. So rastline, ki so pogosto pozabljene med rastlinoljubci, saj lahko v primerjavi z ostalimi pompoznimi redkimi tropskimi rastlinami izpadejo na prvi pogled “dolgočasne” ali “običajne”. Ampak takoj ko se podamo na lov za redkejšimi hojami, odkrijemo da to absolutno ni res. Hitro zapademo v tako imenovano “hojamanijo”. Zelo resno stanje, ki povzroči, da se domače poličke hitro zapolnijo z mini lončki pisanih in svetlečih rastlinic. Podatkov o dolgoročni podivjanosti rastlin še ni, se pa že pojavljajo slike prepletenih psov in partnerjev, ki jim ni uspelo pravočasno pobegniti.

posledice hoyamanije
posledice hojamanije

Raznolikost hoj

Družina hoj je zelo raznolika saj šteje več kot 200 vrst, oziroma preko 900 kultivarjev in hibridov. Očarajo nas lahko s posebnimi variegiranimi listi, najrazličnejšimi žilnimi vzorci in barvnimi odtenki. Nekatere se obarvajo tudi v rdečkasto, če jim priskrbimo dovolj svetlobe. Marsikdaj nas tudi prijetno presenetijo, saj svojo lepoto izrazijo komaj ko zacvetijo.

cvetoča hoya
cvetoča hoja (Hoya Caudata Sumatra)
hoya kotiček
Pri nekaterih obolelih lahko najdemo na poličkah le podivjane hoye (vir: hoyalover.com @green_is_the_colour_by_nina)

Nega hoj

Potruditi se moramo, da jim omogočimo pogoje rasti, ki so čimbolj podobni njihovemu primarnemu okolju. Kot tropske rastline imajo rade višjo vlago, redno zalivanje in veliko indirektne svetlobe. Ponavadi se hitro in brez težav prilagodijo na sobno vlago, nekatere vrste pa tudi dobro prenašajo direktno sonce. Predvsem moramo paziti na redno zalivanje, saj v nasprotnem primeru odvržejo mlade listke. Nekatere vrste so plezalke, ki se s svojimi viticami ovijajo na oporo, druge pa rastejo kot lepi košati grmički in so bolj srečne če lahko visijo iz svojih lončkov.

Pri izbiri substrata moramo upoštevati, da imajo rade redno in obilno zalivanje, hkrati pa imajo zelo občutljive koreninice, ki lahko hitro zgnijejo. Poskrbeti moramo, da je substrat zelo dobro odceden in zračen. Po mojih opažanjih je namreč ravno substrat tisti, ki povzroča največ težav pri vzgoji hoj. Rastline, ki jih gojijo v večjih Evropskih gojilnicah so ponavadi posajene v kokosovo šoto, ki pa sama po sebi ne omogoča dobre odcednosti. Vrste, ki jih že več generacij gojijo v takšnih pogojih so bolje prilagojene, zaradi česar me ne preseneča, da nekateri nimajo težav. Po mojih izkušnjah se odlično obnese zelo zračna mešanica lubja, vulkanskega plovca, kokosove šote in ostalih dodatkov, ki je na voljo tudi v spletni trgovini.

Razmnoževanje hoj

Pri razmnoževanju se lahko dobro obnese več različnih tehnik koreninjenja, jaz pa bom s tabo delila tisti način, ki ga sama največ uporabljam. 

Za rezanje potaknjencev so najboljše zaključene veje hoj. Starejši deli rastlin se bodo hitreje in bolje ukoreninili. Pazimo tudi na primeren razmak med vozlišči. Pri majhnih razmakih je manj prostora za napake pri rezanju in težje rešujemo če pride do gnitja, zato je pri delih s strnjeno rastjo bolje odrezati več vozlišč.

S sterilnimi škarjami odrežemo steblo približno pol centimetra nad spodnjimi listi. Ko se rez posuši, zapičimo potaknjenec v zelo zračno mešanico substrata za hoye. Zalijemo in damo na toplo in vlažno mesto, ki ima tudi dovolj svetlobe, nato pa potrpežljivo čakamo na nove znake rasti. Koreninice nas lahko razveselijo že v roku enega tedna, na nove liste pa ponavadi čakamo vsaj en mesec. Nekatere vrste nas lahko pustijo čakati tudi več mesecev, bo pa veselje ob novi rasti toliko večje. Potaknjence je potrebno postopoma navaditi na sobne pogoje rasti. S postopkom aklimatizacije lahko pričnemo še preden so novi listki na poti, ali ko so novi listki že zaključeni. Ko so hoje pod stresom lahko zelo hitro odvržejo mlade in neutrjene listke, zato se je najbolje lotiti privajanja na sobne pogoje rasti takrat, ko ni novih listkov na poti.

Upam, da sem ti dobro predstavila osnove čarobnega sveta hoj in kako neizmerno veselje nam lahko prinesejo te raznolike tropske rastline. Če želiš v svojo zbirko redkih rastlin dodati kakšno luštno hojo, pa obišči našo spletno trgovino. Na voljo imamo pestro ponudbo hoj, od bolj pogostih in enostavnih vrst primernih za začetnike, do redkejših in bolj posebnih vrst, za tiste z dodelanimi zbirkami. Ponujamo tako potaknjence kot ukoreninjene rastlinice.

Pridružite se spremljanju naše zgodbe ali obiščite spletno trgovino!

Shopping Cart